Κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για την επισήμανση προέλευσης και τους ελέγχους στο κρέας

Επανέρχεται στην επικαιρότητα λόγω έκδοσης εγκυκλίου από το Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης κ Τροφίμων στις 20/11/2018, για εντατικοποίηση των ελέγχων σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος. Η εν λόγω ΚΥΑ 1384/41293-28.03.2018, επιβάλλει την αναγραφή της προέλευσης του κρέτος και στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής.  Μιλά μάλιστα για “απαρέγκλιτη εφαρμογή” της εν λόγω ΚΥΑ και αναφέρει ότι η ΚΥΑ στο άρθρο 8 δεν περιέχει την έννοια του “πρώτου” και “δεύτερου” ελέγχου, ούτε και την πρόβλεψη για απλή σύσταση σε διαπιστωμένες παραβάσεις. Στην ουσία το έγγραφο αυτό του Υπουργείου, με τον πιο επίσημο και καθαρό τρόπο, καλεί σε επιβολή κυρώσεων όπου δεν έχει εφαρμοσθεί η ΚΥΑ.

Αντικείμενο της νέας ΚΥΑ

Η νέα ΚΥΑ έχει εφαρμογή στο προσυσκευασμένο ή μη νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και στον κιμά και στα λοιπά βρώσιμα μέρη. Στα παρασκευάσματα κρέατος και στα προϊόντα με βάση το κρέας εφαρμόζονται οι διατάξεις εκτός από αυτές που αφορούν την τελική επισήμανση. Για το βόειο κρέας ισχύουν οι διατάξεις παλαιότερων αποφάσεων (ΚΥΑ 412013/2000 και η τροποποιητική αυτής ΚΥΑ 2260/155064/2014, ΥΑ 261136/2004 και ΥΑ 232149/2002).

Σημείωση: Tο μέτρο της ταμειακής συμπεριλαμβάνεται αυτούσιο, με έναρξη εφαρμογής του την 18η Απριλίου 2018 (όπως ακριβώς προβλεπόταν στο νόμο). Οι υπόλοιπες διατάξεις της νέας Απόφασης θα ισχύσουν τρεις μήνες μετά την δημοσίευσή της, δηλαδή από τις 28 Ιουνίου 2018.

Ποιους αφορά

Οι διατάξεις της εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που:

Α. Κατέχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή

Β. Ασχολούνται με τη σφαγή ζώων

Γ. Ασχολούνται με την εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό, μεταποίηση και τυποποίηση κρέατος

Δ. Ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος.

Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Οι κάτοχοι ζώων αναγράφουν στα παραστατικά διακίνησης των ζώων τη χώρα γέννησης και τη/τις χώρα/ες εκτροφής των ζώων. Για τα ζώα που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα, στα παραστατικά διακίνησης των ζώων αναγράφουν και τον αριθμό αναφοράς του υγειονομικού πιστοποιητικού που εκδίδεται μέσω του συστήματος TRACES.

Οι επιχειρήσεις σφαγής:

  • Δεν υποδέχονται ζώα για σφαγή που δεν διαθέτουν σήμανση ή/και παραστατικά διακίνησής τους προς το σφαγείο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
  • Αναγράφουν σε όλα τα έγγραφα των σφάγιων, τους κωδικούς σήμανσης των ζώων από τα οποία προέρχονται.
  •  Τηρούν αρχείο με όλα τα σχετικά έγγραφα για τρία (3) χρόνια.
  • Τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησης, και τηρούν αρχεία για τρία χρόνια.
  • Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εμπορία, διακίνηση, τεμαχισμό, μεταποίηση και τυποποίηση κρέατος:

  • Δεν πρέπει να παραλαμβάνουν ή/και να διακινούν σφάγια, τεμάχια σφάγιων και προσυσκευασμένα προϊόντα με έλλειψη σήμανσης της προέλευσης.
  • Αναγράφουν ανά κωδικό παρτίδας, όλα τα στοιχεία επισήμανσης, με εξαίρεση τα παρασκευάσματα κρέατος και τα προϊόντα με βάση το κρέας.
  • Διατηρούν αρχείο για τρία (3) χρόνια.
  • Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ» και συμπληρώνουν σε αυτήν το μηνιαίο ισοζύγιο αγορών και πωλήσεων κρέατος.

Σημείωση: Εξαιρούνται όσοι κατά τον προηγούμενο χρόνο επεξεργάστηκαν ή διακίνησαν κάτω από 80 τόνους κρέατος, οι οποίοι υποβάλλουν εξαμηνιαίο ισοζύγιο.

Τέλος, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης:

  • Δεν παραλαμβάνουν σφάγια, τεμάχια ή προσυσκευασμένα προϊόντα χωρίς σήμανση της προέλευσης.
  • Διαθέτουν και χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, με αυτοκόλλητες ετικέτες όπου αναγράφεται η προέλευση.
  • Διατηρούν για τρία (3) χρόνια τη μηνιαία εκτύπωση του «Ζ» της ζυγιστικής μηχανής.
  • Αναγράφουν σε όλες τις πινακίδες, ή προθήκες τα στοιχεία προέλευσης. ε) Διατηρούν αρχείο για τρία χρόνια.
  • Αναγράφουν και στα εμπορικά έγγραφα την καταγωγή. Αυτό που προστίθεται είναι η νεότερη υποχρέωση (Ν. 4492/2017) της αναγραφής προέλευσης στη απόδειξη της ταμειακής μηχανής. Όσες από τις επιχειρήσεις λιανικής διαθέτουν τρία ή περισσότερα υποκαταστήματα υποχρεούνται να εγγράφονται στο ΑΡΤΕΜΙΣ και να συμπληρώνουν το ισοζύγιο.

Ελεγκτικές αρχές

Ως αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Αρμόδια αρχή για την τήρηση του μητρώου επιχειρήσεων κρέατος, των ισοζυγίων και της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΑΡΤΕΜΙΣ ορίζεται ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΑΟΚ συνιστώνται κλιμάκια ελέγχου που αποτελούνται κατά προτεραιότητα από τρεις υπαλλήλους (έναν από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, έναν από τη ΔΑΟΚ και έναν από τον ΕΦΕΤ), ή τουλάχιστον δυο υπαλλήλους (της ΔΑΟΚ και του ΕΛΓΟ). Για την διεξαγωγή των ελέγχων καταρτίζονται από τον ΕΛΓΟ ετήσια σχέδια ελέγχου με βάση ανάλυση κινδύνου και την ιστορικότητα των παραβάσεων, ενώ το δείγμα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 10%.

Κυρώσεις

Η εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ αποτελεί ισοδύναμο έγγραφο με νόμο του κράτους, καθώς έχει δημοσιευθεί στο  ΦΕΚ τ. Β’, αρ. Φύλλου 1127, 28/3/2018. Συνεπώς, οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή του, αντιμετωπίζει κυρώσεις που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Κατεβάστε τα σχετικά έγγραφα:



Αφήστε μια απάντηση