Εύρεση χημικού επιμολυντή σε σουσάμι εισαγωγής

Στις αρχές Σεπτεμβρίου το σύστημα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ή Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώθηκε από τις αρχές του Βελγίου για την παρουσία μια απαγορευμένης για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ουσίας, σε σπόρους αναποφλοίωτου σησαμιού προέλευσης Ινδίας. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μια σειρά από ανακλήσεις προϊόντων σε περισσότερες από 20 Ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που αφορούν τόσο σε σησάμι όσο και σε προϊόντα που το περιείχαν (πχ αρτοσκευάσματα με σησάμι, μπάρες δημητριακών κλπ)

Η χημική αυτή ένωση είναι το αιθυλενο οξείδιο (Ethyleneoxide)και χαρακτηρίζεται ως τοξική και καρκινογόνος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Καν. ΕΚ 1272/2008. Ενώ έχει απαγορευτεί σαν συστατικό των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ, επιτρέπεται η χρήση της σαν βιοκτόνο κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Και για αυτό όμως υπάρχουν συζητήσεις, για να γίνει πλήρης αντικατάστασή του και από αυτά τα προϊόντα.

Το αιθυλενο οξείδιο χρησιμοποιείται σε Τρίτες Χώρες, αντί της θερμοκρασίας σαν παρασιτοκτόνος διαδικασία (fumigant) σε μπαχαρικά, βότανα και σπόρους. Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται από την βιομηχανία μπαχαρικών για να παρεμποδίσει επιμολυντές μικροβιολογικής φύσεως (πχ. Salmonella και E. Coli) και για να μειώσει το μικροβιακό φορτίο σε ζύμες, μύκητες, κολοβακτηρίδια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά, επιτρέπεται η χρήση του σε τρόφιμα (αποξηραμένα λαχανικά, σησάμι, μπαχαρικά) με μέγιστο όριο υπολειμματικότητας τα 7mg/kg. Αντίθετα στην ΕΕ θεωρείται απαγορευμένο και αντιμετωπίζεται σαν χημικός επιμολυντής με ανώτατο όριο υπολειμματικότητας για τους σπόρους σησαμιού τα 0,05mg/kg (Κανονισμός ΕΚ 396/2005).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, είμαστε στην διάθεσής σας. 

Θα μας βρείτε μέσω email στο info@alimentlab.gr ή με ένα τηλέφωνο στο  2310 837 135 (Δευτέρα με Σάββατο από 9:00 έως 20:00).

Πηγές:

  1. https://www.foodsafetynews.com/2020/09/multi-country-recalls-due-to-ethylene-oxide-in-sesame-seeds/
  2. https://www.foodsafetynews.com/2020/10/eu-toughens-rules-for-sesame-seeds-from-india/
  3. https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/consumers/?event=notificationDetail&NOTIF_REFERENCE=2020.4430&country=GR
  4. Κανονισμός ΕΚ 396/2005 & Τροποποιήσεις έως σήμερα (Καν ΕΕ 2015/868, Καν. ΕΚ 149/2008) για τα ανώτατα όρια καταλοίπων φυτοφαρμάκων μέσα η πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
  5. Κανονισμός ΕΕ 2020/1540, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793 όσον αφορά τα σπέρματα Sesamum καταγωγής Ινδίας
  6. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/products/?event=details&p=212


Αφήστε μια απάντηση