Διατροφή και ιώσεις

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των ιώσεων

Ο ερχομός του χειμώνα μπορεί να έχει πολλές φορές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας όπως η εμφάνιση ιώσεων, το κοινό σε όλους μας ‘κρυολόγημα’.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε πώς έχουμε κρυώσει και πως μπορεί η διατροφή μας να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της κοινής γρίπης;

Το κοινό κρύωμα συνήθως εντοπίζεται στο ανώτερο σημείο της αναπνευστικής οδού με συμπτώματα όπως φτέρνισμα, ενόχληση στον λαιμό και στην ρινική κοιλότητα, βήχα, πονοκέφαλο και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό. Παρόλο που θεωρούμε ότι οι χειμερινοί μήνες και ο κρύος, βροχερός καιρός προκαλεί το γνωστό σε όλους μας κρυολόγημα αυτή η άποψη είναι λανθασμένη καθότι διάφοροι ιοί είναι υπεύθυνοι προσβάλλοντας το αναπνευστικό μας σύστημα. Ακόμη κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών οι άνθρωποι βρίσκονται περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους με χαμηλά επίπεδα υγρασίας, κατάσταση που ευνοεί την διατήρηση και την μετάδοση των ιών που σχετίζονται με την γρίπη.

Η καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σώματος μας και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσον αφορά την γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, η ισορροπημένη διατροφή μας βοηθά στην αποφυγή και στην γρήγορη ανάρρωση από τέτοιου είδους ιώσεις. Ποιο συγκεκριμένα ένα αισθανθείτε συμπτώματα γρίπης:

1. Καταναλώστε άφθονη ποσότητα νερού για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόκλησης αφυδάτωσης, ειδικότερα σε εμπύρετη κατάσταση όπου η απώλεια υγρών από το σώμα μας είναι αυξημένη.

2. Αυξήστε την πρόληψη βιταμίνης C. Πρόσφατες έρευνες του 2006 παρουσίασαν πως η συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά την πρόληψη και την καταπολέμηση της κοινής γρίπης. Η βιταμίνη C αυξάνει τα επίπεδα μίας ουσίας που βρίσκεται στο σώμα μας και ονομάζεται ιντερφερόνη, η οποία σχηματίζεται από τα κύτταρα μας όταν βρίσκονται υπό την ‘επίθεση’ των ιών. Επίσης η βιταμίνη C σχετίζεται με τον σχηματισμό των αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η επαρκής πρόσληψη τροφών αυξημένων σε βιταμίνη C κρίνεται αναγκαία ειδικότερα σε περιόδους αυξημένου στρες όπου η απέκκριση την βιταμίνης C είναι ποιο αυξημένη από τα ούρα και στους καπνιστές όπου οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες λόγω της μειωμένης απορρόφησης. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C συμπεριλαμβάνουν τις πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα ακτινίδια, το λεμόνι και το πορτοκάλι και φρεσκοστιμμένους χυμούς εσπεριδοειδών.

3. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Η βιταμίνη Α βοηθά την σωστή λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α υπό την μορφή της ρετινόλης όπως το συκώτι (μοσχαρίσιου ή χοιρινού), τα αυγά, το μοσχαρίσιο κρέας και η εμπλουτισμένη μαργαρίνη συνίσταται να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες, με εξαίρεση τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη οι οποίες θα πρέπει να μην καταναλώνουν συκώτι λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε βιταμίνης Α καθότι είναι τοξικό για το έμβρυο και μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση. Επίσης βιταμίνη Α υπό την μορφή της βήτα-καροτίνης μπορεί να καταναλωθεί μέσω της πρόσληψης πράσινων φυλλώδη λαχανικών, και διαφόρων άλλων λαχανικών όπως το καρότο, το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, το μπρόκολο τα οποία μας παρέχουν επιπρόσθετα με αντιοξειδοτικά και μας προστατεύουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Τέλος η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως είναι οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης Α αλλά και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προστατεύοντας μας από τις ιώσεις.