Φυτικά Τυριά και Υποκατάστατα Κρέατος; Δείτε ποιούς όρους απαγόρευσε η ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε στην Ολομέλειά του 19-22 Οκτωβρίου 2020 την απαγόρευση χρήσης όρων όπως «λουκάνικο» και «μπέργκερ» από προϊόντα φυτικής προέλευσης αλλά αντίθετα ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης χρήσης όρων που παραπέμπουν στην βιομηχανία γαλακτομικών προϊόντων από την βιομηχανία φυτικών «τυριών». Συνεπώς η χρήση προσδιοριστικών όρων όπως «yogurt style”, “cheese alternative” ή “cream imitation” που παραπέμπουν στην βιομηχανία γάλακτος θα απαγορευθεί.

Στην τελευταία αυτή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτάθηκαν δύο παρεμβάσεις: η Τροπολογία 165 που προέβλεπε την απαγόρευση των συνηθισμένων όρων της βιομηχανίας κρέατος (όπως burger) από την βιομηχανία των φυτικής προέλευσης «κρεάτων» και η Τροπολογία 171 που προέβλεπε το ίδιο αποτέλεσμα για τους όρους που παραδοσιακά παρέπεμπαν στην βιομηχανία γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων.

Η βιομηχανία των φυτικής προέλευσης προϊόντων αντέδρασε μετά την κατάθεση των Τροπολογιών και απέστειλε σχετική επιστολή σε όλους τους Ευρωβουλευτές, ζητώντας τους να τις απορρίψουν και τις δύο και να επικρατήσει, όπως αναφέρει η επιστολή, η κοινή λογική. Όμως τελικά η Ολομέλεια απέρριψε την Τροπολογία 165 περί «φυτικού-κρέατος» και υπερψήφισε την Τροπολογία 171 «περί φυτικών τυριών».

Και ενώ η απαγόρευση χρήσης των βασικών όρων της γαλακτοβιομηχανίας (τυρί, βούτυρο και γάλα) ήδη υπάρχει, η Τροπολογία 171 που τελικά υπερψηφίστηκε προχωρά ακόμα πιο πέρα, απαγορεύοντας ακόμα και επεξηγηματικούς όρους όπως yogurt-like, butter alternative και creamy imitation.

Η απόφαση αυτή δημιούργησε αντιφατικές αντιδράσεις στις δύο πλευρές της εξίσωσης – η γαλακτοβιομηχανία υπερθεματίζει καθώς πιστεύει ότι έτσι προστατεύονται τα παραδοσιακά προϊόντα από την σύγχυση που προκαλούσαν οι όροι αυτοί, η βιομηχανία «φυτικών-τυριών» (επίσης όρος που δεν επιτρέπεται η χρήση του) αντιδράει έντονα καθώς οι απαιτούμενες αλλαγές θα απαιτήσουν (μεταξύ άλλων) πολύ υψηλό κόστος μετάβασης.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μειώσουν την δυνατότητα της βιομηχανίας φυτικών εναλλακτικών προϊόντων να απευθύνει το μήνυμα αειφορίας ενός κλάδου που συνεισφέρει ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή βιωσιμότητα μέσω της καινοτομίας καθώς και της μείωσης χρήσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του αποτυπώματος άνθρακα.

Σε συνέχεια της σχετικής ψηφοφορίας, ο ΜΚ Οργανισμός The Good Food Institute ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να αρνηθούν τους περιορισμούς που επιβάλει η σχετική απόφαση της Ολομέλειας. Το αίτημά του αυτό τεκμηριώνει και με το γεγονός ότι η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 17% της έκλυσης αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ και ότι η μετάβαση σε μία εξολοκλήρου φυτική παραγωγή θα μείωνε το συγκεκριμένο πρόβλημα κατά 30 έως και 90%! Μάλιστα σε σχετική δημοσκόπηση πάνω από 250,000 άνθρωποι υπέγραψαν αυτήν την απαίτηση ενάντια στις συγκεκριμένους περιορισμούς.

Αναμένοντας τελικά να δούμε την εξέλιξη του θέματος σε επίπεδο κρατών μελών

Πηγή: Foodingredients.com

 

Το παραπάνω κείμενο φέρει την υπογραφή της Greekexports!

Αν θα θέλατε να εξερευνήσετε περισσότερο είτε τις δυνατότητες που σας παρέχει η πιστοποίηση vegan ή vegetarian είτε τα ωφελήματα της αντίστοιχης διατροφής, μπορείτε να βρείτε εκτενείς πληροφορίες στις ιστοσελίδες www.v-label.gr ή www.greekexports.org ή να επικοινωνήσετε με την Greekexports στο 2310474115 ή v-label@greekexports.org



Αφήστε μια απάντηση