Επηρέασε ο κοροναϊός τις επιχειρήσεις μεταποίησης και την ασφάλεια των τροφίμων ?

Μεγάλο θέμα των ημερών είναι η πρόσφατη πανδημία του «κοροναϊού» και παρόλο που η βιομηχανία τροφίμων δεν αποτελεί αποδεδειγμένη απειλή ή πηγή μετάδοσης του. Η ίδια η ασθένεια όπως και οι προσπάθειες μετριασμού της εξάπλωσης της είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων σε 330 εταιρίες του κλάδου, το περιοδικό Food Safety Magazine προσπάθησε να αξιολογήσει την πραγματική επίδραση της πανδημίας στη βιομηχανία τροφίμων. Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η κρίση είχε επιπτώσεις στην επιχείρησή τους και με περισσότερους από τους μισούς να λένε ότι είχε «δραματικό» αντίκτυπο.

 

Μία από τις αναμενόμενες επιπτώσεις που αναφέρουν είναι η εφαρμογή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Περισσότερο από το 75% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η εταιρεία τους έχει επί του παρόντος κάποιο επίπεδο απαγόρευσης ταξιδιού. Άλλοι ανέφεραν πως σταματούν ή περιορίζουν σοβαρά τις επισκέψεις στο εργοστάσιό τους καθώς και τις προσωπικές συναντήσεις. Πολλοί τόνισαν ότι με λιγότερες προσωπικές συναντήσεις και με ανθρώπους που εργάζονταν από το σπίτι είναι δύσκολο να διατηρηθεί η «κανονική» επικοινωνία του εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι το γενικότερο κλίμα που επικρατεί τους δημιουργεί μια απόσπαση προσοχής που παρεμποδίζει την καθημερινή εργασία τους. Πολλές επιχειρήσεις ανέφεραν πως οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να εργαστούν είτε λόγω προβλημάτων προγραμματισμού (περιορισμένες ή ανύπαρκτες επιλογές παιδικής απασχόλησης) είτε του φόβου της έκθεσης στον ιό μέσα στο εργασιακό περιβάλλον.

Προβλήματα υπάρχουν και στην διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς αναφέρθηκαν και δυσκολίες στην απόκτηση των απαραίτητων πρώτων υλών για την παραγωγή, ειδικά εκείνες που προέρχονται από χώρες που αντιμετωπίζουν εκτεταμένο πρόβλημα με τον ιό. Ένας τομέας για τον οποίο οι ερωτηθέντες εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία ήταν η προμήθεια καθαριστικών και απολυμαντικών χημικών ουσιών. Με τις εντατικές προσπάθειες για καθαρισμό και απολύμανση πολλών εγκαταστάσεων (π.χ. μονάδες τροφίμων, νοσοκομεία, καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, ξενοδοχεία και άλλες περιοχές υψηλής κυκλοφορίας) η ζήτηση για απολυμαντικά χημικά έχει αυξηθεί σημαντικά, με φόβο να μην έχουν την ικανότητα να παράγουν ασφαλή τρόφιμα. Ωστόσο, ένας από τους ερωτηθέντες, που προέρχεται από μια σημαντική εταιρεία παροχής χημικών ουσιών και υπηρεσιών καθαρισμού, δήλωσε ότι υπάρχει επίγνωση αυτής της πρόσθετης ζήτησης και ότι «… έχει μεγιστοποιηθεί η παραγωγή καθαριστικών και απολυμαντικών».

Η κρίση προκαλεί επίσης σαφή μεταβολή της ζήτησης σε πολλά είδη συσκευασμένων τροφίμων. Το 61% των εταιρειών έχουν δει μια αλλαγή στον όγκο των πωλήσεών τους, με εκείνους που βλέπουν την μείωση να είναι περισσότεροι. Την μείωση αποδίδουν κυρίως σε μειωμένες παραγγελίες, ειδικά από τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας. Ενώ από τις εταιρίες που ανέφεραν αύξηση, πολλές θεωρούν πως οφείλεται στην ανάγκη των καταναλωτών να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την έλλειψη άλλων προϊόντων.

Οι μεταποιητές που πωλούν βασικά είδη, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά και τα φασόλια, αναφέρουν μεγάλες αυξήσεις των παραγγελιών, με μία εταιρεία που εμπορεύεται ξηρά φασόλια να αναφέρει: “Η ζήτηση μας έχει αυξηθεί τουλάχιστον δέκα φορές“. Μια άλλη εταιρεία δήλωσε ότι παρατηρεί σημαντική μείωση της ζήτησης από τους πελάτες της (υπηρεσίες τροφοδοσίας), καθώς σχολεία, κολέγια, ξενοδοχεία, κ.α. σταματούν την λειτουργία τους. Αντίστοιχη αύξηση όμως, παρατηρείται στη ζήτηση από του λιανικούς πελάτες αναγκάζοντας την εταιρία να κάνει εσωτερικές αναπροσαρμογές για να ανταπεξέλθει.

Αναμενόμενο ήταν επίσης, ότι πολλές εταιρείες θα είχαν ελλείψεις εργαζομένων, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ικανότητά τους για τη διαχείριση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων. Παρόλα αυτά, τα καλά νέα είναι ότι, το 84% των εταιρειών αναφέρουν ότι δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Επίσης, όταν ρωτήθηκαν εάν το σημερινό περιβάλλον έχει επηρεάσει την ικανότητά τους να εκτελούν το πρόγραμμα για την ασφάλεια των τροφίμων, το 82% δήλωσε «όχι».

Το σίγουρο είναι πως όσο παρατείνεται η κρίση, τόσο περισσότερα θα είναι τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Εφόσον κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά πόσο καιρό θα παραμείνει αυτή η κρίση, μπορεί να δοκιμαστεί η ανθεκτικότητα όλων των επιχειρήσεων. Ρωτώντας τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων πόσο καιρό πιστεύουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν εάν η κρίση θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, το 50% αναφέρει ότι είναι σε θέση να λειτουργούν 6 μήνες ή περισσότερο υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τις περισσότερες να λένε ότι θα μπορούσαν να συνεχίσουν για ένα ή περισσότερα χρόνια. Περίπου το 13% αναφέρουν ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να επιμείνουν για πάνω από ένα μήνα. Δυστυχώς, τέσσερις εταιρείες ανέφεραν ότι έχουν ήδη αναγκαστεί να κλείσουν.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν επιφυλακτικά λέγοντας ότι θεωρούν πως θα καταφέρουν να συνεχίσουν την παραγωγή, αλλά παρακολουθούν προσεκτικά τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και υποθέτουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά αφού η παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων έχει περιορισμένο αριθμό εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

 

 

ΠΗΓΗ:

https://www.foodsafetymagazine.com/enewsletter/food-safety-magazine-survey-results-impact-of-coronavirus-on-food-processing-and-food-safety/

 



Αφήστε μια απάντηση