Υποχρεωτική πλέον η σήμανση τροφίμων

Το ερχόμενο Σάββατο τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός.
Σκοπός του κανονισμού είναι η παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές για τα τρόφιμα, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια.

Τίθεται το προσεχές Σάββατο σε εφαρμογή ο κανονισμός (ΕΕ) 1169/2011, ο οποίος τροποποιεί υφιστάμενες νομοθετικές διατάξεις, σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Χημείο του Κράτους αναφέρει ότι σκοπός του κανονισμού είναι η παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές για τα τρόφιμα, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των τροφίμων, που παράγονται και διατίθενται νόμιμα στην αγορά. Σημειώνεται ότι με βάση τον κανονισμό αυτό, μεταξύ άλλων πληροφοριών που θα λαμβάνει ο καταναλωτής μέσα από τη σήμανση των τροφίμων, θα πληροφορείται για τις ουσίες και τα προϊόντα που περιέχονται στα τρόφιμα και προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξία.

«Ένα αδήλωτο αλλεργιογόνο σε τρόφιμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του καταναλωτή ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, επομένως η ορθή σήμανση θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο, για την καταπολέμηση των τροφικών αλλεργιών», αναφέρει το ΓΧΚ. Συγκεκριμένα, ο κανονισμός προνοεί την υποχρεωτική αναγραφή στον κατάλογο των συστατικών του τροφίμου του συστατικού που προκαλεί αλλεργία ή δυσανεξία, τη σαφή διάκριση του συστατικού αυτού από τα υπόλοιπα με διαφοροποίηση της σήμανσής του (γραμματοσειρά, μορφή, χρώμα του φόντου) και την υποχρέωση σήμανσης για την ύπαρξη αλλεργιογόνων στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα της επισιτιστικής βιομηχανίας (π.χ. εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες, φούρνοι κ.λπ.) με βάση εθνικές νομοθεσίες, που θα θεσπίσουν τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, ο κατάλογος των ουσιών και προϊόντων, που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σήμανση τροφίμων, λόγω της αλλεργιογόνου δράσης τους, περιλαμβάνει 14 ουσίες και προϊόντα, όπως δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, καρκινοειδή (θαλασσινά με κέλυφος, π.χ. καβούρια, γαρίδες, αστακοί) και προϊόντα τους, αβγά και προϊόντα με βάση τα αβγά, ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια και αραχίδες (αράπικα φιστίκια) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.

Επίσης, άλλα προϊόντα και ουσίες με αλλεργιογόνες δράσεις, τα οποία πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σήμανση τροφίμων είναι η σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια, το γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα, οι καρποί με κέλυφος (π.χ. αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους κ.λπ.), το σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο, το σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι, οι σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού, το διοξίδιο του θείου (SO2) και θειώδεις ενώσεις, το λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο και μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

Το ΓΧΚ, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στόχων του, που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η εφαρμογή της νομοθεσίας και η ενημέρωση των καταναλωτών, αναφέρει ότι από το 2007 σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, εφαρμόζει εθνικά προγράμματα έλεγχου των αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα, σύμφωνα και με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία και σημειώνει πως η επιλογή των δειγμάτων τροφίμων για έλεγχο γίνεται με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης, τις ομάδες πληθυσμού που το καταναλώνουν και τη διαδικασία παραγωγής του, η οποία εμπερικλείει και την πιθανότητα επιμόλυνσης του τροφίμου.

Πηγή: www.sigmalive.com/