Τι είναι ο Ισχυρισμός Υγείας για το ελαιόλαδο;

Ισχυρισμός υγείας για τις «Πολυφαινόλες ελαιόλαδου»

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 ένα ελαιόλαδο μπορεί να φέρει τον εξής ισχυρισμό υγείας: Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

Ο παραπάνω ισχυρισμός μπορεί να χαρακτηρίσει ένα ελαιόλαδο με την προϋπόθεση ότι αυτό περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (πχ. Ελαιοκανθάλη κλπ) ανά 20 g ελαιολάδου. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου είναι ένα μείγμα πολύτιμων συστατικών με αντιοξειδωτική δράση που υπάρχουν μόνο στα παρθένα ελαιόλαδα. Μέρος των πολυφαινολών αυτών είναι και οι σύνθετες πολυφαινόλες για τις οποίες ισχύει ο ισχυρισμός υγείας του ελαιολάδου.

Συνήθως στα φρέσκα ελληνικά ελαιόλαδα, οι πολυφαινόλες κυμαίνονται σε τιμές 100-300mg/kg. Ένα ελαιόλαδο με υψηλές πολυφαινόλες μπορεί να γίνεται αντιληπτό οργανοληπτικά ως έχων πικρή και πικάντικη γεύση.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου έχουν την μέγιστη δυνατότητα όταν αυτό καταναλώνεται ωμό πχ. πάνω σε βραστά λαχανικά ή χορταρικά (μπρόκολο, σταμναγκάθι κλπ.), σε σαλάτες οσπρίων, σε ψητό ψάρι κλπ. Ένα ελαιόλαδο με Ισχυρισμό Υγείας προτείνεται να καταναλωθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής: μία κουταλιά ή ένα σφηνάκι χυμού ελιάς ημερησίως για να χαρίσει υγεία και ευεξία.



Αφήστε μια απάντηση