Συνδιοργάνωση Διαβούλευσης από το Aliment Lab και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μούσες Πιερίων» για την καταχώριση ονομασίας Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (Ε.Π.Ι.Π.) του προϊόντος Μαρμελάδα «Ακτινίδιο, Πορτοκάλι και Φασκόμηλο»

Στα πλαίσια του προγράμματος «Παράγω» του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης, τo Aliment Lab σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μούσες Πιερίων», πραγματοποιήσαν Διαβούλευση με θέμα την «Κατοχύρωση ονομασίας Ε.Π.Ι.Π. (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν) στο προϊόν, Μαρμελάδα «Ακτινίδιο, Πορτοκάλι και Φασκόμηλο», το οποίο παράγεται από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μούσες Πιερίων». Η Διαβούλευση έλαβε χώρα την Κυριακή 29.09.2019 στην ΕΒΕΠ Πιερίας, στο περίπτερο Επιμελητηρίου Πιερία και είχε ιδιαίτερη επιτυχία καθώς τιμήθηκε ιδιαιτέρως με την παρουσία προσκεκλημένων από σημαντικούς φορείς προερχόμενων τόσο από τον Νομό Πιερίας όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης (ΥΜΑ-Θ).

Το πρόγραμμα «Παράγω» του ΥΜΑ-Θ, απευθύνθηκε σε φορείς δραστηριοτήτων όπως είναι οι ομάδες παραγωγών, οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής ωφέλειας, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών κ.α. με στόχο την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους συνδεόμενων με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, τον πολιτισμό και τα ήθη/έθιμα των τοπικών κοινωνιών. Εύστοχος είναι ο τίτλος του προγράμματος «Παράγω», καθώς η ανάπτυξη της παραγωγής κάθε χώρας αποτελεί τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της.

Στην Διαβούλευση, με ιδιαίτερη χαρά έγινε αντιληπτό, το πόσο είναι χρήσιμο και παράγει κοινή ωφέλεια, το γεγονός οι φορείς και οι τοπικές κοινωνίες να διατηρούν κοινούς στόχους, συνεργασία και να μοιράζονται οράματα, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, του αγροτουρισμού και την αξιοποίηση τουριστικών πακέτων που μπορεί να αναδείξει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η κάθε περιοχή της χώρας μας.

 

Η κοινοτική νομοθεσία 1151/2012, περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν την διαδικασία καταχώρισης προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενη Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και χαρακτηρισμού ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (Ε.Π.Ι.Π.).

Τα Ε.Π.Ι.Π. προϊόντα, αναφέρονται αποκλειστικά σε προϊόντα μεταποίησης, τα οποία βασίζονται στην παράδοση και διατροφική κουλτούρα των Ευρωπαίων πολιτών και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βάση των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής καλλιέργειας και των ειδικών συνθηκών παραγωγής και μεταποίησης.

Στην κοινή προσπάθεια του ΥΜΑ-Θ, Aliment Lab και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Μούσες Πιερίων» για την καταχώρηση χαρακτηρισμού ως Ε.Π.Ι.Π. του προϊόντος Μαρμελάδα «Ακτινίδιο, Πορτοκάλι & Φασκόμηλο» έρχονται να προστεθούν και άλλοι φορείς του Νομού Πιερίας, οι οποίοι εκδήλωσαν την επιθυμία για έμπρακτη υποστήριξη της ανάδειξης του προϊόντος προς καταχώριση με παράλληλες κινήσεις για την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάδειξη του τουριστικού πακέτου της περιοχής.

Ευχαριστούμε όλους τους προσκεκλημένους που όχι μόνο μας τίμησαν στην Διαβούλευση με την παρουσία τους, αλλά επιπλέον τοποθετήθηκαν δηλώνοντας ενεργή παρουσία στις εξελίξεις του τόπου μας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα οφέλη που μπορεί να προσκομίσει μία τοπική κοινωνία, μέσα από την δραστηριοποίηση, την ομαδικότητα και την αντίληψη μίας κοινωνίας παραγωγικής.

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση