Είναι τα αντιβιοτικά τόσο αθώα;

Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Πόσο μας επηρεάζει η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος συσσώρευσης των υπολειμμάτων τους για την δημόσια υγεία;

 

Την τελευταία δεκαετία, ο κίνδυνος της ύπαρξης υπολειμμάτων αντιβιοτικών στην διατροφική μας αλυσίδα έχει αυξηθεί δραματικά και απειλεί την δημοσία υγεία, σε σύγκριση με άλλους κινδύνους, όπως οι χημικοί (φυτοφάρμακα, τοξίνες) και οι βιολογικοί (παθογόνα μικρόβια, όπως η Salmonella typhimurium ή η Listeria monocytogenes).

 

Τα παραγωγικά ζώα συχνά υποβάλλονται σε φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά, τα οποία πολλές φορές χρησιμοποιούνται αλόγιστα, σε περιπτώσεις που δεν κρίνονται απαραίτητα, όπως ως παράγοντες προφύλαξης για την πρόληψη νοσημάτων. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ήδη από το 2006, έχει απαγορεύσει την χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία για λόγους αύξησης του βάρους των ζώων. Παρόλα αυτά ο συνολικός όγκος των αντιβιοτικών που καταναλώνεται από τα παραγωγικά ζώα δεν φαίνεται να μειώνεται και ποσότητες καταλοίπων αντιβιοτικών συσσωρεύονται στα ζωικά παράγωγα. Σε τροφές όπως τα θαλασσινά, το κρέας, το γάλα, τα αυγά και το μέλι είναι πολύ πιθανό να εντοπισθούν αντιβιοτικά. Λόγω της σοβαρότητας των συνεπειών κατανάλωσης τροφίμων με αντιβιοτικά, οι αρχές ελέγχου προϊόντων ζωικής προέλευσης έχουν εντείνει τους ελέγχους με σκοπό την μείωση διακίνησης επιβαρυμένων προϊόντων.

 

 

Το κύριο πρόβλημα που δημιουργείται με την συσσώρευση των αντιβιοτικών στους διάφορους ζωικούς οργανισμούς είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών σε αντιβιοτικά παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ζωοανθρωπονόσους και τροφιμογενή νοσήματα. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, με τη συνεχή αλληλεπίδραση τους με τα αντιβιοτικά αναπτύσσουν «ανοσία» σε αυτά, με αποτέλεσμα να επιβιώνουν, να συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να καθίστανται απειλητικά για την ανθρώπινη υγεία. Πλέον, πολλές βακτηριακές λοιμώξεις έχουν γίνει ανθεκτικές στις θεραπείες των πιο συχνών συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών.


Για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της αντοχής στα αντιβιοτικά στον κτηνοτροφικό τομέας θα πρέπει:

  • Να χορηγούνται αντιβιοτικά μόνο σε ζώα υπό κτηνιατρική παρακολούθηση.
  • Να υπάρχει εναλλαγή αντιβιοτικών σε μία εκτροφή, ώστε να αποφεύγεται η επιλογή ανθεκτικών βακτηρίων από το ίδιο αντιβιοτικό.
  • Να μη χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ή για την πρόληψη ασθενειών σε υγιή ζώα.
  • Να εμβολιάζονται τα ζώα ώστε να μειωθεί η ανάγκη για αντιβιοτικά και να χρησιμοποιούνται εναλλακτικές λύσεις έναντι των αντιβιοτικών όταν αυτές είναι διαθέσιμες.
  • Να αποφεύγονται αντιοβιοτικά τα οποία έχουν μεγάλη σημασία στη θεραπευτική του ανθρώπου.
  • Να εφαρμόζονται οι ορθές πρακτικές σε όλα τα στάδια παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων από ζωικές και φυτικές πηγές.
  • Να βελτιωθεί η βιοασφάλεια στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω βελτιωμένης υγιεινής και καλής μεταχείρισης των ζώων.

 

Η υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών είναι ζωτικής σημασίας τόσο στην κτηνιατρική όσο και στην ιατρική. Για την πρόληψη των λοιμώξεων οι οποίες είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά θα πρέπει:

  • Να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά μόνο όταν αυτά συνταγογραφούνται από πιστοποιημένους επαγγελματίες υγείας.
  • Να μην γίνεται πρόσληψη αντιβιοτικών για ιογενής λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.
  • Να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής ώστε να αποτρέπονται οι εξάπλωση λοιμώξεων (τακτικό πλύσιμο χεριών, συμμόρφωση με το πρόγραμμα εμβολιασμών).
  • Τα τρόφιμα προς κατανάλωση να προετοιμάζονται με σωστόυς χειρισμούς, ακολουθώντας τα πέντε κλειδιά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για ασφαλέστερα τρόφιμα (καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών, διατήρηση ωμών και μαγειρεμένων ξεχωριστά, καλό μαγείρεμα, συντήρηση τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες).

 

Το Aliment Lab αναλαμβάνει αναλύσεις ανίχνευσης καταλοίπων αντιβιοτικών σε δείγματα τροφίμων. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Θα μας βρείτε μέσω email στο info@alimentlab.gr ή με ένα τηλέφωνο στο  2310 837 135 (Δευτέρα με Σάββατο από 9:00 έως 20:00).

 

 

 

ΠΗΓΕΣ: https://www.linkedin.com/pulse/%25CE%25B1%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B2%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B1-%25CE%25BA%25CE%25B9%25CE%25BD%25CE%25B4%25CF%2585%25CE%25BD%25CE%25BF%25CF%2583-%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1-%25CF%2584%25CF%2581%25CE%25BF%25CF%2586%25CE%25B9%25CE%25BC%25CE%25B1-biotica-samolada-parigori/?trackingId=fMrlt5ShmMm1ajHRTAXCng%3D%3D

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance

https://www.ypaithros.gr/ekdoseis/giati-kai-pos-na-meiosete-antibiotika-zoa/

https://www.elgo.gr/images/ioanna/periodiko/Teyxos_21/ARTHRO_3_%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC.pdf



Αφήστε μια απάντηση