Διατροφικό σκάνδαλο με επιμολυσμένα αυγά

Η Γαλλία και η Βρετανία επλήγησαν περισσότερο από την κρίση που έχει ξεσπάσει με το εντομοκτόνο fipronil, μετά τη διανομή σε αυτές της χώρες αυγών που έχουν μολυνθεί από αυτήν την ουσία, προέλευσης Ολλανδίας, όπου εκατομμύρια κότες ενδέχεται να θανατωθούν.

Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αυγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αυγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.

«Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις (…) για να αξιολογηθεί η κατάσταση (τα εμπλεκόμενα προϊόντα και ο προορισμός τους) και να εμποδιστεί η διανομή των προϊόντων με στόχο να υποβληθούν σε ανάλυση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σε ορισμένα ορνιθοτροφεία στην Ολλανδία που επλήγησαν από την κρίση οι υπεύθυνοι άρχισαν τις θανατώσεις των πτηνών. Περισσότερες από 300.000 κότες που μολύνθηκαν θανατώθηκαν, σύμφωνα με την ολλανδική αγροτική ένωση LTO.

Στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ της Ολλανδίας, τα ράφια ήταν σχεδόν άδεια, μετά τη μαζική απόσυρση των αυγών  τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εκπονήσει ένα σχέδιο έκτακτης βοήθειας, ενώ ο τομέας υπολογίζει ήδη τις απώλειες σε «πολλά εκατομμύρια ευρώ». Οι βιομηχανίες τροφίμων υποστηρίζουν ότι δεν είναι αναγκαία η απόσυρση προϊόντων που περιέχουν αυγό (μαγιονέζα, κεικ κλπ) καθώς αν υπάρχει κάποιο επιμολυσμένο αυγό, το ποσοστό του στο τελικό προϊόν θα είναι αρκετά μικρό ώστε να δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία..

Εκπρόσωποι των πτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν στην Ολλανδία, το Βέλγιο ή τη Κάτω Σαξονία (δυτική Γερμανία) ανακοίνωσαν ήδη ότι θα διεκδικήσουν να τους καταβληθούν αποζημιώσεις, αμέσως μόλις καθοριστούν οι υπεύθυνοι.

Ποινικές έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία όπως και στο Βέλγιο. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται επίσης η προμηθεύτρια βελγική εταιρεία Poultry-Vision, που απέκτησε μεγάλες ποσότητες φιπρονίλ στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.Στην Κάτω Σαξονία ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος των «υπευθύνων» πολλών ορνιθοτροφείων «στα οποία τα αυγά υποβλήθηκαν σε τεστ που βγήκαν θετικά στο fipronil» για παραβίαση του νόμου περί τροφίμων. Παρόλο που το “finopril “παραμένει στο σώμα του ζώου μέχρι και 5-6 εβδομάδες, δεν συμφέρει να κρατηθούν μεγάλες και παλιές κότες.

Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας. Ενώ ξεκίνησαν έλεγχοι από τους αρμόδιους, για την πιθανή παρουσία του εντομοκτόνου finopril και σε κρέας από κοτόπουλο που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το finopril είναι κοινό συστατικό κτηνιατρικών προϊόντων αντιμετώπισης εντόμων όπως οι ψείρες, που όμως απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.



Αφήστε μια απάντηση