ΔΕΘ – Υπουργείο Εσωτερικών «Τομέας Μακεδονίας – Θράκης» Εκδηλώσεις & Πρόγραμμα «Παράγω»

Με ιδιαίτερη επιτυχία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των ημερίδων που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) στην 84η ΔΕΘ, για την στήριξη, προώθηση και προβολή των ποιοτικών προϊόντων της Βόρειας Ελλάδας.

Στην ΔΕΘ πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης εκδηλώσεις που αφορούσαν τόσο στην παρουσίαση της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα όσο και ημερίδες – ομιλίες με θέματα όπως οι Βιοκαλλιέργειες και τα παραδοσιακά ποιοτικά Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π. Παράλληλα στο περίπτερο του Τομέα Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε έκθεση και προβολή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων από τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που δραστηριοποιούνται στην Μακεδονία και Θράκη.

Η όλη ενέργεια και ο προγραμματισμός ήταν εποικοδομητικός και αναγκαίος καθότι χρειάζεται να γίνεται προβολή παραδοσιακών παραγόμενων προϊόντων και υποστήριξη ομάδων παραγωγών οι οποίοι κοπιάζουν καθημερινά και διατηρούν τις παραδόσεις μας.

Αναφορικά με την ημερίδα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π., πραγματοποιήθηκε από το ΥΜΑ-Θ η παρουσίαση του προγράμματος “Παράγω”. Το πρόγραμμα του οποίου η υποβολή δηλώσεων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου 2019, έχει ως στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των τοπικών προϊόντων του κάθε τόπου, την σύνδεση των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, παραμεθόριων και μειονεκτικών περιοχών, καθώς και η παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση των τοπικών κοινωνιών της Μακεδονίας και Θράκης.

Η ομάδα του εργαστηρίου μας Aliment Lab, με χαρά διαπίστωσε την μεγάλη επισκεψιμότητα και ενδιαφέρον του κόσμου είτε αφορά τον επαγγελματικό κλάδο είτε επισκέπτες για τις πραγματοποιηθείσες ομιλίες και εκδηλώσεις όπως και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα παραγόμενα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα των ομάδων παραγωγών.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για το πρόγραμμα «Παράγω» είχαν οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί Γυναικών, Συνεργατικά Σχήματα καθώς και Δίκτυα-ΑΜΚΕ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Παραγωγής και Προώθησης ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ προϊόντων.



Αφήστε μια απάντηση