Κίνημα Zero Waste: Στοχεύοντας σε έναν κόσμο χωρίς σκουπίδια.

Από την ανακάλυψη του πλαστικού τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και σήμερα, η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από κάθε μορφή του. Από πλαστικά μπουκάλια μέχρι πολυεστερικά υφάσματα, το πλαστικό είναι από τα πιο οικονομικά και ανθεκτικά υλικά. Όμως, η ανθεκτικότητα που άλλοτε θεωρούταν μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του νέου, σχετικά, υλικού σήμερα απειλεί να καταστρέψει το οικοσύστημα του πλανήτη. Υπολογίζεται πως περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού είναι πλέον απόβλητα σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο φυσικό περιβάλλον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται από τα πλαστικά που καταλήγουν στους ωκεανούς, διότι εκεί διασπώνται σε μικροπλαστικά τα οποία εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα από τα θαλάσσια είδη, καταλήγοντας στον άνθρωπο.

Στο πρόβλημα των πλαστικών και των απορριμμάτων απαντά το κίνημα Zero Waste που στοχεύει στην εξάλειψη του όγκου και της τοξικότητας των αποβλήτων και των υλικών και τη διατήρηση ή επαναχρησιμοποίηση των πόρων, χωρίς να γίνεται καύση ή ταφή αυτών. Η εφαρμογή του Zero Waste είναι μια συνειδητή προσπάθεια να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα και μπορεί σε βάθος χρόνου να εξαλείψει τα απορρίμματα, τα οποία αποτελούν απειλή για την υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και της χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη.

Το κίνημα αυτό βασίζεται σε 3 λέξεις: Refuse, Reuse, Recycle. Δηλαδή, αρνούμαστε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, επαναχρησιμοποιούμε πράγματα που ήδη έχουμε αντί να αγοράζουμε νέα και ανακυκλώνουμε αυτά για τα οποία δεν θεωρούμε πως υπάρχει κάποια χρήση.

Μικρές αλλαγές της καθημερινότητας που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο Zero Waste είναι:

  • Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια.
  • Επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού και θερμός ή μπαμπού ποτήρια για takeaway καφέ.
  • Είδη προσωπικής υγιεινής από φυσικά υλικά (μπαμπού οδοντόβουρτσα, φυσική λούφα κλπ.).
  • Μπάρες σαπουνιού για να αντικαταστήσουμε τα σαμπουάν και αφρόλουτρα που συσκευάζονται σε πλαστικά μπουκάλια.
  • Αγορά προϊόντων χύμα ώστε να αποφύγουμε τις πλαστικές συσκευασίες.
  • Αποφυγή πλαστικών μιας χρήσης (πιάτα, μαχαιροπίρουνα).
  • Μεταλλικό, μπαμπού ή βιοδιασπώμενο καλαμάκι.

 

Ειδικά για το καλαμάκι, υπολογίζεται πως είναι από τα πιο επιβλαβή πλαστικά απορρίμματα που καταλήγουν στους ωκεανούς καθώς δεν ανακυκλώνονται, εκλύουν τοξικές ουσίες όταν διασπώνται και πολλές φορές είναι επικίνδυνα για τα θαλάσσια είδη.

Εξαιρετική εναλλακτική αποτελεί το “Staramaki” που είναι ένα απόλυτα βιοδιασπώμενο καλαμάκι πολλών χρήσεων, φτιαγμένο από στέλεχος σιταριού. Το στέλεχος σιταριού είναι ένα υποπροϊόν της παραγωγής σιταριού που υπάρχει σε αφθονία στις καλλιέργειες σιταριού και μέχρι τώρα δεν είχε κάποια ιδιαίτερη χρήση, πλέον όμως, χάρη στην εφευρετικότητα των ανθρώπων πίσω από το Staramaki, αποτελεί μια οικολογική εναλλακτική για καθημερινό προϊόν που καταστρέφει τον πλανήτη.

Ένας νέος νόμος για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης προβλέπεται να μπει σε ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Αναλυτικά, θα απαγορευτούν πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, περιέκτες από φελιζόλ, κλπ. Ο νόμος αυτός στοχεύει στην μείωση των πλαστικών κατά 60% μέχρι το 2026 και προϋποθέτει την εύρεση και μαζική παραγωγή βιώσιμών εναλλακτικών όπως το Staramaki.

Ένας κόσμος χωρίς σκουπίδια μπορεί σήμερα να φαντάζει ουτοπία αλλά με την αλλαγή μερικών καθημερινών μας συνηθειών μπορούμε και εμείς να μειώσουμε σημαντικά την παραγωγή απορριμμάτων μας και να φέρουμε τον κόσμο ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό το άπιαστο όνειρο. Γιατί στην πραγματικότητα ο πλανήτης δεν χρειάζεται μια χούφτα ανθρώπους που παράγουν μηδενικά απορρίμματα, αλλά πολλούς ανθρώπους που να παράγουν λίγα απορρίμματα.

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Staramaki στο: https://www.staramaki.gr

Πηγή: https://www.greekvegans.gr/environment/zero-waste/#ixzz6fGugXMW9



Αφήστε μια απάντηση