Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων

Ποιοτικός έλεγχος τροφίμων

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» αναλαμβάνει την ανάλυση όλων των ειδών τροφίμων για λογαριασμό επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας τροφίμων καθώς και εστίασης, διασφαλίζοντας την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων τους. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιούνται μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις, οργανοληπτική αξιολόγηση, έλεγχος για την παρουσία ανεπιθύμητων υπολειμμάτων, έλεγχος νοθείας, ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών και προσδιορισμός του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητάς των τροφίμων.

Μικροβιολογική ανάλυση

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» προσδιορίζει σε τακτική βάση τη μικροβιολογική κατάσταση των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την καταλληλότητά τους για κατανάλωση, καθώς και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Στο μικροβιολογικό τμήμα του εργαστηρίου διεξάγονται δοκιμές ανίχνευσης και καταμέτρησης παθογόνων μικροοργανισμών, καθώς και μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται κοινά θρεπτικά υποστρώματα απομόνωσης μικροοργανισμών σε συνδυασμό με επιβεβαιωτικές δοκιμές (βιοχημικές και/ή ορολογικές).

Πιο συγκεκριμένα, η μικροβιολογική ανάλυση των τροφίμων περιλαμβάνει:

Ανίχνευση και ταυτοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών (μικροοργανισμών υπεύθυνων πρόκλησης τροφιμογενών νόσων), όπως:

  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella spp.
  • Vibrio spp.
  • Clostridium perfringens
  • Bacillus cereus
  • Campylobacter spp.
  • Staphylococcus aureus
  • Καταμέτρηση μικροοργανισμών οι οποίοι προκαλούν αλλοιώσεις στα τρόφιμα ή αποτελούν γενικούς δείκτες υγιεινής, όπως:
  • Ολικά Αερόβια Βακτήρια
  • Οξυγαλακτικά βακτήρια
  • Κολοβακτηριοειδή
  • Εντεροβακτηριοειδή
  • Escherichia coli
  • Pseudomonas spp.
  • Ζύμες και μύκητες

Χημική ανάλυση / Ανάλυση θρεπτικών συστατικών – Επισήμανση

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ποιοτικών και ποσοτικών δοκιμών χημικής ανάλυσης, σε περιπτώσεις που απαιτείται ειδικός έλεγχος των τροφίμων, όπως η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών τους, ο έλεγχος για πιθανή παρουσία ανεπιθύμητων υπολειμμάτων και ο προσδιορισμός της οξείδωσης των λιπών. Μεταξύ των διαθέσιμων δοκιμών περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός της υγρασίας, της τέφρας, του λίπους, των πρωτεϊνών, του προφίλ των λιπαρών οξέων, των υδατανθράκων, των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων, των διαιτητικών ινών κτλ.

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» παρέχει στους πελάτες του λεπτομερή και ακριβή  ανάλυση των θρεπτικών συστατικών των προϊόντων τους, για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός 1169/2011), αλλά και για να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές που απαιτεί το λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην υποχρεωτική διατροφική δήλωση τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων πρέπει να καταγράφονται με συγκεκριμένη σειρά (ενεργειακή αξία, ολικά λιπαρά, λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες, αλάτι) και με συγκεκριμένο τρόπο αναγραφής το καθένα. Το εξειδικευμένο προσωπικό του εργαστηρίου έχει τη γνώση για να συμβουλεύσει και να ενημερώσει τους πελάτες του τόσο για το είδος των αναλύσεων όσο και για τις απαιτήσεις την νομοθεσίας για την επισήμανση των ετοίμων τροφίμων και, κυρίως, των προσυσκευασμένων τροφίμων.

Οργανοληπτική αξιολόγηση

Η οργανοληπτική αξιολόγηση ή ο έλεγχος με τις αισθήσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γενικότερο πλαίσιο του ποιοτικού ελέγχου του προϊόντος, αλλά και για τον προσδιορισμό του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας ή τη διαπίστωση μεταβολών των οργανοληπτικών του ιδιοτήτων (οσμή, γεύση, χρώμα, υφή, γενική εμφάνιση κτλ.) κατά τη διάρκεια της συντήρησής του ή μετά τη συσκευασία του.

Το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό του εργαστηρίου  «ALIMENT LAB» μπορεί να πραγματοποιήσει με αξιόπιστο τρόπο την οργανοληπτική αξιολόγηση οποιουδήποτε είδους τροφίμου – προϊόντος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορευσιμότητάς του.

Έλεγχος νοθείας και ανάλυση αυθεντικότητας τροφίμων

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» χρησιμοποιεί την ανοσοενζυμική μέθοδο ELISA για την εργαστηριακή ανάλυση του «ύποπτου» προϊόντος, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο της νοθείας ή την ανάλυση της αυθεντικότητας του (π.χ. έλεγχος της αυθεντικότητας προϊόντων κρέατος όσον αφορά το είδος του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας).

Ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών και ουσιών που προκαλούν δυσανεξίες

Το εργαστήριο «ALIMENT LAB» χρησιμοποιεί την ανοσοενζυμική μέθοδο ELISA για την ταχεία και αποτελεσματική ανίχνευση αλλεργιογόνων ουσιών και ουσιών που προκαλούν δυσανεξίες (σόγια, ξηροί καρποί, πρωτεΐνες γάλακτος, γλουτένη κτλ.) σε πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα.

Προσδιορισμός του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας των τροφίμων

Ο προσδιορισμός του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας απαιτείται για αρκετά τρόφιμα του λιανικού εμπορίου. Η ομάδα ποιότητας του εργαστηρίου αποτελείται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο γνωρίζει τις απαιτήσεις της αγοράς για ασφαλή και ανταγωνιστικά προϊόντα. Στο εργαστήριο ALIMENT LAB πραγματοποιούνται οι κατάλληλες δοκιμές για τον προσδιορισμό του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας των τροφίμων κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους σε συγκεκριμένες σταθερές συνθήκες (ψύξη ή θερμοκρασία περιβάλλοντος). Όταν απαιτείται, τα τρόφιμα τα οποία εξετάζονται συντηρούνται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες–θερμοκρασίες, προσομοιάζοντας τη χρήση των τροφίμων από τους καταναλωτές.

Για τον προσδιορισμό του χρόνου ελάχιστης διατηρησιμότητας των τροφίμων είναι δυνατόν, επίσης, να πραγματοποιηθεί αρχικώς τεχνητή επιμόλυνσή τους με μικροοργανισμούς και στη συνέχεια η εξέτασή τους κατά τη διάρκεια της συντήρησης. Οι μικροοργανισμοί επιλέγονται αφού έχει εκτιμηθεί η πιθανότητα ανάπτυξής τους στο συγκεκριμένο τρόφιμο και είναι κυρίως μικροοργανισμοί που προκαλούν αλλοιώσεις αλλά, όπου απαιτείται, και παθογόνοι μικροοργανισμοί.